Fizyka- Rzut poziomy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zaq12wsx0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 138
Rejestracja: 14 lis 2009, 17:14
Podziękowania: 21 razy

Fizyka- Rzut poziomy

Post autor: zaq12wsx0 »

Jaką minimalną prędkość poziomą musi Janek nadać piłce, jeżeli chce przerzucić ogrodzenie o wysokości 2 m, oddalone o 10m od budynku? Janek stoi przy otwartym oknie, a jego ramię znajduje się na wysokości 6m nad ziemią.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Dane:

\(s=10m
h=6-2=4m
g=9.8 \frac{m}{s^2}\)


czas spadania:

\(h=\frac{gt^2}2 \ \Rightarrow \ t=\sqrt{\frac{2h}{g}}\)

prędkość pozioma:

\(V = \frac{s}{t} = \frac{s\sqrt{g}}{\sqrt{2h}}\approx 11.07\frac m s\)
ODPOWIEDZ