Siła dośrodkowa - zadanie tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
madzialena1707
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 11 wrz 2010, 14:49
Podziękowania: 2 razy

Siła dośrodkowa - zadanie tekstowe

Post autor: madzialena1707 »

Oblicz wartość siły dośrodkowej, którą jezdnia musi działać na samochód o masie 1000 kg, by jadąc z szybkością 54 km/h, bezpiecznie pokonał zakręt stanowiący łuk okręgu o promieniu 100 m.

wzór może taki ?

F = m * v (do kwadratu) : r


Proszę o pomoc. :)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

tak, dokładnie o ten wzór chodzi
madzialena1707
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 11 wrz 2010, 14:49
Podziękowania: 2 razy

Post autor: madzialena1707 »

Tylko, ze jak rozwiązywałam, to ciągle źle mi wychodziło. Mimo zamiany jednostke km/h = m/s
Mogłabym prosić o rozwiązanie?
madzialena1707
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 11 wrz 2010, 14:49
Podziękowania: 2 razy

Post autor: madzialena1707 »

F= [ 1000 kg * (140:9)do kwadratu * (m/s) do kwadratu ] : 100 m
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

wychodzi na to, że źle zamieniłaś jednostki..
\(v=54\frac{km}{h}=\frac{54000m}{3600s}=15\frac{m}{s}\)

\(F=\frac{1000kg \cdot (15\frac{m}{s})^2}{100m}
F=2250N\)


teraz się zgadza?
madzialena1707
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 11 wrz 2010, 14:49
Podziękowania: 2 razy

Post autor: madzialena1707 »

No tak, racja. Dziękuje, zgadza się. :)
ODPOWIEDZ