Bilans cieplny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
miranda00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 21 wrz 2010, 19:02
Podziękowania: 2 razy

Bilans cieplny

Post autor: miranda00 »

Do kalorymetru zawierającego 200 g wody o temperaturze 10 C wrzucono bryłkę stalową o temperaturze 104 C i uzyskano temperaturę 20 C.Oblicz masę wrzuconej stali.
Bardzo proszę o pomoc ,bo nie jestem pewna co do mojego rozwiązania.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(m_1=200g=0,2kg\\\Delta\ t_1=10K\\c_w=4200\frac{J}{kg\cdot\ K}\\m_2=?\\c_s=500\frac{J}{kg\cdot\ K}\\\Delta\ t_2=84K\\m_1c_w\Delta\ t_1=m_2c_s\Delta\ t_2\\m_2=\frac{m_1c_w\Delta\ t_1}{c_s\Delta\ t_2}\\m_2=\frac{0,2kg\cdot4200\frac{J}{kg\cdot\ K}\cdot10K}{500\frac{J}{kg\cdot\ K}\cdot84K}\\m_2=\frac{8400J}{42000\frac{J}{kg}}\\m_2=0,2kg=200g\)
miranda00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 21 wrz 2010, 19:02
Podziękowania: 2 razy

Post autor: miranda00 »

Serdecznie dziękuję!Ależ jestem prze szczęśliwa,bo dobrze mi wyszło ;)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

No, to ja też się cieszę
miranda00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 21 wrz 2010, 19:02
Podziękowania: 2 razy

Post autor: miranda00 »

Mam dwa kolejne zadania,które nie chcą mi wyjść.Bardzo proszę o w mirę zrozumiałe i proste rozwiązanie.To pilne.
1.Żelazne ostrze siekiery o masie 500 kg i temperaturze 600 C , w celu zahartowania,zanurzono w wodzie o masie 20 kg i temperaturze 20 C.Do jakiej temperatury schłodziło się to ostrze?
Ile energii należy dostarczyć na wykonanie destylacji 5 l wody o temperaturze początkowej 50 C?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

miranda00 pisze: 1.Żelazne ostrze siekiery o masie 500 kg
Ja myślę, że masa ostrza to 500g, a nie 500kg.

\(t=?\\m_1=0,5kg\\c_z=750\frac{J}{kg\cdot\ K}\\\Delta\ t_1=(600-t)K\\m_2=20kg\\c_w=4200\frac{J}{kg\cdot\ K}\\\Delta\ t_2=(t-20)K\)

\(0,5kg\cdot750\frac{J}{kg\cdot\ K}(600-t)K=20kg\cdot4200\frac{J}{kg\cdot\ K}(t-20)K\\375(600-t)J=84000(t-20)J\ ?:375\\600-t=224(t-20)\\600-t=224t-4480\\225t=5080\\t\approx22,6^0C\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

2.
\(m=5kg\\c_w=4200\frac{J}{kg\cdot\ K}\\\Delta\ t=50K\\c_p=2260000\frac{J}{kg}\\Q=mc_w\Delta\ t+mc_p\\Q=5kg\cdot4200\frac{J}{kg\cdot\ K}\cdot50K+5kg\cdot2260000\frac{J}{kg}=1050kJ+11300kJ=12350kJ\)
miranda00
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 21 wrz 2010, 19:02
Podziękowania: 2 razy

Post autor: miranda00 »

Wow dziękuje baardzo!
Mam jeszcze jedno:
Ile energii trzeba dostarczyć aby zamienić 1 kg lodu o temperaturze -20C w parę?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Mirando! Utwórz nowy topik i wrzuć to zadanie, proszę. Będzie to zgodne z Regulaminem. A na pewno ktoś Ci pomoże.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

i na pewno nikt nie da Ci ostrzeżenia za łamanie regulaminu :)
ODPOWIEDZ