Zadanie o wodzie utlenionej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
blue_and_green
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 21 cze 2010, 19:32
Podziękowania: 26 razy

Zadanie o wodzie utlenionej

Post autor: blue_and_green »

Rozpuszczając nadtlenek wodoru w wodzie otrzymujemy roztwór zwany wodą utlenioną. Ile gramów nadtlenku wodoru i ile \(cm^3\) wody należy użyć w celu otrzymania 250g 3% roztworu?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(1cm^3\) wody waży 1g
x- ilość wody
y- ilość nadtlenku wodoru
\(y=3%\cdot250\\y=7,5g\\x+y=250\\x=242,5g\)

Należy użyć 242,5g (czyli \(242,5cm^3\)) wody i 7,5g nadtlenku wodoru.
ODPOWIEDZ