Ćwiczenia z Chemii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kacio
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 13 kwie 2010, 15:07
Podziękowania: 48 razy

Ćwiczenia z Chemii

Post autor: Kacio »

Dział: POCHODNE WĘGLOWODORÓW

Zadanie.82
Uzupełnij zdania
a) Wzór ogólny kwasów monokarboksylowych ma postać: CnH.........COOH
b) Grupa funkcyjna kwasów karboksylowych ma wzór......... i nazywa się grupą........
c) Wzór sumaryczny kwasu monokabroksylowego o n = 8 to: ........
d) Nazwy systematyczne kwasów tworzymy od ......... mającego w cząsteczce tyle atomów ...... co ...... , dodając słowo ...... i końcówkę ..... , np. dla n = 8 nazwa kwasu brzmi........


Zad.84
Przyporządkuj nazwom zwyczajowym kwasów karboksylowych ich nazwy systematyczne.

Nazwa zwtczajowa Nazwa systematyczna
1.kwas walerianowy A.kwas metanowy
2.kwas mrówkowy B.kwas butanowy
3.kwas propionowy c.kwas etanowy
4.kwas octowy D.kwas pentanowy
5.kwas masłowy E.kwas heptanowy
F.kwas propanowy

1.
2.
3.
4
5.


Zad.85
Napisz wzór sumaryczny i nazwę kwasu karboksylowego o 8 atomach wodoru w cząsteczce.

Wzór sumaryczny: ............ Nazwa: ...........

Zad.86
Oblicz skład procentowy (% masowy) pierwiastków w kwasie heptanowym.


Zad.90
Uzupełnij schemat

KWAS METANOWY

Nazwa zwyczajowa: ...........
Barwa: ..........
Toksyczność: ..........
Występowanie: ............

Wzór strukturalny: ............
Zapach: .............
Zastosowanie: ..............

Zad.91
Uzupełnij równania reakcji. Napisz nazwy produktów.

a)...... HCOOH + K ----> .............
b) ..... HCOOH + ..... MgO ----> ...........
c) ..... HCOOH + ...... Ca(OH)" ----> ......... (" to jest do drugiej na dole)
d) ..... HCOOH + .......... ----> .... (HCOO)'"Al + ....... H" | ('" to jest do trzeciej na dole i | to strzałka w górę)
e) ..... HCOOH + ...... Fe"O'" ----> ..................
f) ..... HCOOH + ...... LiOH ----> ............
g) ..... HCOOH + ...... Na"O ----->...........
h)HCOOH (strzałki diwe jedna u góry druga na dole górna w prawo a dolna w lewo i nad nimi jest H2O) ............ + ..............
i) ..... HCOOH + ...... ----> ..... Co" + ........................

Zad.92
Oblicz, którym z pierwiastków występujących w kwasie metanowym ma największą zawartość procentową (% masowy).

Obliczenie: ......................
Odpowiedź: .......................

Zad.106
Odpowiedz na pytania.

a) Który z kwasów karboksylowych - masłowy czy pentanowy - ma większą liczbę atomów węgla w cząsteczce?
Odp:

b) Który z kwasów karboksylowych - heksanowy czy propionowy - łatwiej ulega dysocjacji jonowej?
Odp:

c) Który z kwasów karboksylowych - masłowy czy heptanowy - lepiej rozpuiszcza się w wodzie?
Odp:

d) Który z kwasów karboksylowych ma większą gęstość - kwas o 14 atomach węgla w cząsteczce czy kwas stearynowy?
Odp:

e) Który z kwasów karboksylowych tworzy mydła sodowe - octowy czy palmitynowy?
Odp:

Zad.114
Przeprowadzono doświadzczenie przedstawione na poniższym schemiacie. Napisz obserwacje i równanie reakcji, stosując wzory sumaryczne i półstrukturalne. Sformułuj wniosek.

na rysunku jest probówka w niej jest stężony roztwór kwasu siarkowego (VI)
a w pojemniku w którym jest probówka jest gorąca woda, kwas metanowy, etanol

OBSERWACJE: ................
WNIOSEK: ..............
RÓWNANIE REAKCJI CHEMICZNEJ: ..............


Błagam o zrobienie tych zadań do poniedziałku!!!

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 92. kwas metanowy = kwas mrówkowy

\(HCOOH
m_H=2\cdot 1u=2u
m_C=12u
m_O=2\cdot 16u=32u
m_{HCOOH}=2u+12u+32u=46u\)


największą zawartość % ma tlen:
\(C%=\frac{32u \cdot 100%}{46u}=69,56%\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 82.
a. \(C_n H_{2n+1} COOH\)
b. COOH - grupa karboksylowa
c. \(C_8H_{17}COOH\)
d. nie jestem do końca przekonany, więc nie chcę mieszać

zad 84.
1. kwas walerianowy = kwas pentanowy
2. kwas mrówkowy = kwas metanowy
3. kwas propionowy = kwas propanowy
4. kwas octowy = kwas etanowy
5. kwas masłowy = kwas butanowy
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

zad 85.
\(C_3H_7COOH\)

kwas butanowy

zad 86.
kwas heptanowy: \(C_6H_{13}COOH\)

\(m_C=7\cdot 12u=84u
m_H=14\cdot 1u=14u
m_O=2\cdot 16u=32u
m_{C_6H_{13}COOH}=130u\)


\(C%_C=\frac{84u \cdot 100%}{130u}=64,62%
C%_H=\frac{14u \cdot 100%}{130u}=10,77%
C%_O=\frac{32u \cdot 100%}{130u}=24,61%\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

ODPOWIEDZ