ZADANIE 1
Żarówka o mocy 40 W jest dostosowana do napięcia 110 V. Jeżeli ją podłączyć do wyższego napięcia, to ulega przepaleniu. Oblicz moc, jaka wydzieliłaby się w tej żarówce po podłączeniu jej do napięcia 220 V.
Chciałam to rozwiązać za pomocą proporcji, mianowicie:
40 W - 110V
x - 220V
x = 40 * 220 / 110
x = 80W
Ale nie wiem czy to jest dobrze.
Myślałam też o innym sposobie rozwiązania i wychodzi ten sam wynik.
Dane:
P1 = 40W
U1 = 110V
U2 = 220V
Szukane:
P2= ?
P = U * I
I = P/U
I1 =I2
P1/U1 = P2/U2
P2 = P1*U2 / U1
P2 = 40W * 220V /110V
P2 = 80W
Myślałam nawet przez pewien czas, że to jest poprawne rozwiązanie, ale teraz stwierdziłam, że zgodnie z prawem Ohma natężenie jest wprost proporcjonalne do napięcia, więc jeśli zwiększę napięcie to natężenie też mi wzrośnie. A ja w moim rozwiązaniu przyjęłam, że I1=I2
PROSZĘ WAS BARDZO, JEŚLI WIECIE JAK ZROBIĆ TO ZADANIE, TO MI POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
FIZYKA ŻARÓWKA
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 18
- Rejestracja: 13 kwie 2010, 17:37
- Podziękowania: 4 razy
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
dlaczego piszesz, że natężenie prądu w obu przypadkach jest stałe? to akurat nie jest prawdą. Prawdą jest to (i od tego trzeba wyjść), że opór żarówki jest stały w obu przypadkach
\(P=UI
U=RI \ \Rightarrow \ I=\frac{U}{R}
P=U \cdot \frac{U^2}{R} \ \Rightarrow \ R=\frac{U^2}{P}\)
\(R_1=R_2
\frac{U_1^2}{P_1}=\frac{U_2^2}{P_2}
P_2=\frac{P_1 \cdot U_2^2}{U_1^2}
P_2=\frac{40W \cdot (220V)^2}{(110V)^2}
P_2=160W\)
\(P=UI
U=RI \ \Rightarrow \ I=\frac{U}{R}
P=U \cdot \frac{U^2}{R} \ \Rightarrow \ R=\frac{U^2}{P}\)
\(R_1=R_2
\frac{U_1^2}{P_1}=\frac{U_2^2}{P_2}
P_2=\frac{P_1 \cdot U_2^2}{U_1^2}
P_2=\frac{40W \cdot (220V)^2}{(110V)^2}
P_2=160W\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 18
- Rejestracja: 13 kwie 2010, 17:37
- Podziękowania: 4 razy