Na żarówce (tak jak na każdym innym urządzeniu elektrycznym) podane są tzw. wartości znamionowe: 220 V, 60 W.
a) jaką pracę wykona prąd elektryczny w tej żarówce w każdej sekundzie, jeśli dołączymy ją do napięcia 220 V?
b) jakie jest natężenie prądu płynącego wówczas przez żarówkę?
c) ile wynosi opór tej żarówki?
d) ile trzeba będzie zapłacić, jeśli żarówka będzie włączona non stop przez tydzień? Koszt 1 kWh wynosi 30 groszy.
ŻARÓWKA
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 18
- Rejestracja: 13 kwie 2010, 17:37
- Podziękowania: 4 razy
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
\(P=\frac{W}{t} \ \Rightarrow \ W=P\cdot t
W=60W\cdot 1s=60J\)
\(P=UI \ \Rightarrow \ I=\frac{P}{U}
I=\frac{60W}{220V}=0,2727A\)
\(P=UI
U=RI \ \Rightarrow \ I=\frac{U}{R}
P=UI=U \cdot \frac{U}{R}=\frac{U^2}{R} \ \Rightarrow \ R=\frac{U^2}{P}
R=\frac{(220V)^2}{60W}=806,667\Omega\)
\(P=\frac{W}{t} \ \Rightarrow \ W=Pt
W=0,06kW \cdot 7\cdot 24h=10,08kWh
10,08\cdot 0,3zl=3,02zl\)
W=60W\cdot 1s=60J\)
\(P=UI \ \Rightarrow \ I=\frac{P}{U}
I=\frac{60W}{220V}=0,2727A\)
\(P=UI
U=RI \ \Rightarrow \ I=\frac{U}{R}
P=UI=U \cdot \frac{U}{R}=\frac{U^2}{R} \ \Rightarrow \ R=\frac{U^2}{P}
R=\frac{(220V)^2}{60W}=806,667\Omega\)
\(P=\frac{W}{t} \ \Rightarrow \ W=Pt
W=0,06kW \cdot 7\cdot 24h=10,08kWh
10,08\cdot 0,3zl=3,02zl\)