Magnetyzm

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bombel33
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 09 kwie 2010, 19:48
Podziękowania: 4 razy

Magnetyzm

Post autor: bombel33 »

Oblicz natężenie prądu jake płyni przez przewodnik o długości 2 metrów, jeżeli znajduje się w polu magnetycnym o indukcji 8T. Działa na niego siła równa 8N, sin kąta jest równy 1
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(F_{ed}=BIl
I=\frac{F_{ed}}{Bl}
I=\frac{8N}{8T \cdot 2m}=0,5A\)
ODPOWIEDZ