3 Zadania z siłą wyporu, dynamiką i energią.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zywy19
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 02 lut 2009, 16:04

3 Zadania z siłą wyporu, dynamiką i energią.

Post autor: Zywy19 »

1. Wazonik waży w powietrzu 2,54 N, a w wodzie 2,24N.Oblicz gęstość materiału, z którego jest wykonany wazonik. (8449 kg.m3)

2. W czwartej sekundzie ruchu jednostajnie przyspieszonego ciało przebyło drogę 100m. Oblicz drogę przebytą przez to ciało w pierwszych 10 sekundach ruchu, jeżeli szybkość początkowa wynosiła 0 m/s. (Odp. 1,43km)

3. Ciało o masie 10 kg wyrzucono pionowo w górę z prędkością 10m/s. Na jakiej wysokości prędkość ciała będzie równa połowie prędkości początkowej. Jakie wartości przyjmą wtedy energia potencjalna i kinetyczna? (Odp. H=4,375m, Ep=437,5J, Ek=62,5J)
ODPOWIEDZ