Pytanie o geometrię współrzędnych (liceum)

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jamaykans
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 lut 2023, 16:32
Płeć:

Pytanie o geometrię współrzędnych (liceum)

Post autor: jamaykans »

Muszę znaleźć równanie prostej \(l\). Przechodzi ona przez punkt \((8,2)\) i przecina prostą \(y=7\). Ponadto jest prostopadła do prostej \(AC\). Punkt \(A\) to \((1,7)\), a punkt \(C\) to \((15, -3)\)
Ostatnio zmieniony 12 lut 2023, 18:10 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Pytanie o geometrię współrzędnych (liceum)

Post autor: grdv10 »

Współczynnik kierunkowy prostej \(AC\) to\[\frac{y_C-y_A}{x_C-x_A}=\frac{-3-7}{15-1}=-\frac{5}{7},\]więc współczynnik kierunkowy prostej do niej prostopadłej to \(\frac{7}{5}.\) Prosta przechodzi przez punkt \((8,2)\), więc ma równanie\[y-8=\frac{7}{5}(x-2).\]Przekształć to sobie dalej. Dla \(y=7\) mamy \[-1=\frac{7}{5}(x-2),\] skąd liczymy \(x\) i rzeczywiście ta prosta przecina prostą \(y=7\).
ODPOWIEDZ