Twierdzenia Pitagorasa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 06 lip 2022, 09:53
- Płeć:
Twierdzenia Pitagorasa
Ok, więc Aby ustalić pomiar na tym biurku, które buduję, muszę znaleźć 2 pozostałe długości trójkąta, jeśli 1 bok ma 28 cali. Pozostałe 2 strony są takie same. Pomyślałem, że twierdzenie Pitagorasa będzie najłatwiejsze, ale nie mogłem dowiedzieć się, jak je podłączyć
-
- Expert
- Posty: 3046
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 44 razy
- Otrzymane podziękowania: 1663 razy
Re: Twierdzenia Pitagorasa
Nie wiedzieć, czy dobrze rozumieć Twój polski...
\(x^2+x^2=28^2\So x=14\sqrt2\approx19,8\) cala
Pozdrawiam
\(x^2+x^2=28^2\So x=14\sqrt2\approx19,8\) cala
Pozdrawiam