Dzień dobry szukałam w Google, a tym forum i nie znalazłam
Proszę o wytłumaczenie Dlaczego 90 stopni = 1.0000 sinus alfa. Jak to się oblicza?
Przeliczanie stopni na sinusy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 86
- Rejestracja: 01 lis 2019, 18:50
- Podziękowania: 33 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 16023
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9572 razy
- Płeć:
Re: Przeliczanie stopni na sinusy
raczej \(\sin 90^{\circ}=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 86
- Rejestracja: 01 lis 2019, 18:50
- Podziękowania: 33 razy
- Płeć:
Re: Przeliczanie stopni na sinusy
Nie. \(\ 90^{\circ}alfa =1 sin alfa\)
Jak to oblizyć żeby wynik był 1 sinus alfa?
Wziełam to ze strony https://doza.pro/art/math/algebra/pl/sin
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2021, 14:35 przez martikad, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru
- Posty: 16023
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9572 razy
- Płeć:
Re: Przeliczanie stopni na sinusy
Niemartikad pisze: ↑14 wrz 2021, 14:26Nie. \(\ 90^{\circ}alfa =1 sin alfa\)
Jak to oblizyć żeby wynik był 1 sinus alfa?
Wziełam to ze strony https://doza.pro/art/math/algebra/pl/sin
jeśli \(\alpha =90^{\circ}\)
to
\(\sin \alpha =1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 86
- Rejestracja: 01 lis 2019, 18:50
- Podziękowania: 33 razy
- Płeć:
Re: Przeliczanie stopni na sinusy
Jak to się oblicza?eresh pisze: ↑14 wrz 2021, 14:39martikad pisze: ↑14 wrz 2021, 14:26Nie. \(\ 90^{\circ}alfa =1 sin alfa\)
Jak to oblizyć żeby wynik był 1 sinus alfa?
Wziełam to ze strony https://doza.pro/art/math/algebra/pl/sin
jeśli \(\alpha =30^{\circ}\)
to
\(\sin \alpha =0,5 a nie 1\)
-
- Guru
- Posty: 16023
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9572 razy
- Płeć:
Re: Przeliczanie stopni na sinusy
na przykład z definicji:
https://www.matemaks.pl/funkcje-trygono ... -kata.html
ma być kąt prosty, więc P leży na dodatniej półosi OY:
\(P(0,y)\\
r=y\\
\sin\alpha =\frac{y}{r}=\frac{y}{y}=1
\)
zazwyczaj korzystamy z tablic:
https://eszkola.pl/matematyka/trygonometria-5167.html
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 