Próbuję obliczyć zasięg punktu dostępu Wi-Fi (AP) zamontowanego na suficie. Zakładając wysokość montażu 30 stóp i odległość tranzytową 62 stopy. Wyobrażam sobie kawałek sznurka o długości 62 stóp, który byłby przymocowany do AP. Wyszedłem spod AP, dopóki struna nie zostanie nauczona, po przekątnej, wciąż będąc w kontakcie z ziemią i AP, a następnie chodząc po okręgu.
Zdaję sobie sprawę, że jest to prawdopodobnie łatwe, ale nie mogłem znaleźć właściwego sposobu na obliczenie tego. Wszelka pomoc zgodnie z oczekiwaniami.
Oblicz promień/średnicę podstawy trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 cze 2021, 07:36
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Oblicz promień/średnicę podstawy trójkąta
Nie będzie to trójkąt ale stożek (cone) jednak dobrze to sobie wyobrażasz i tak, to łatwe.
Odpowiedź otrzymasz stosując twierdzenie Pitagorasa:
\(62^2=30^2+r^2\), gdzie r- szukany promień.
\(r=\sqrt{2944}\approx 54 \) stopy.
Odpowiedź otrzymasz stosując twierdzenie Pitagorasa:
\(62^2=30^2+r^2\), gdzie r- szukany promień.
\(r=\sqrt{2944}\approx 54 \) stopy.