Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
radagast
- Guru

- Posty: 17378
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 37 razy
- Otrzymane podziękowania: 7355 razy
- Płeć:
Post
autor: radagast » 26 mar 2019, 10:08
Dany jest sześcian o krawędzi 1. Sfera s leży wewnątrz tego sześcianu, jest styczna do trzech jego ścian o wspólnym wierzchołku i przechodzi przez środek sześcianu. Oblicz promień sfery s.
-
kerajs
- Fachowiec

- Posty: 2679
- Rejestracja: 14 lis 2016, 15:38
- Podziękowania: 26 razy
- Otrzymane podziękowania: 1171 razy
- Płeć:
Post
autor: kerajs » 26 mar 2019, 11:09
\(\frac{1}{2} \sqrt{3} =r \sqrt{3}+r \\
r= \frac{ \sqrt{3} }{2 (\sqrt{3} +1)}\)
-
radagast
- Guru

- Posty: 17378
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 37 razy
- Otrzymane podziękowania: 7355 razy
- Płeć:
Post
autor: radagast » 26 mar 2019, 11:36
Tak, jest ok ,chociaż początkowo myślałam , że nie. Dziękuję.