Kwadraty

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agusiaczarna22
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 05 lis 2013, 15:46
Podziękowania: 216 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Kwadraty

Post autor: agusiaczarna22 »

1. Kwadraty ABCD i BEFG położone są tak, jak pokazano na rysunku 1. Ich boki wynoszą odpowiednio 8cm i 5cm. Uzasadnij, że pole czworokąta BGFD jest równe polu trapezu ABIH.

2. W prostokącie ABCD umieszczono prostokąt EFGH tak, jak pokazano na rysunku 2. Przekątne obu prostokątów przecinają się w tym samym punkcie S. Miary kątów CAB i CSG są równe odpowiednio 27 stopni i 18 stopni. Uzasadnij, że czworokąt EFGH jest kwadratem.

3. W kwadracie oboku 25cm umieszczono ośmiokąt o równych bokach (jak na rysunku 3). Wykaż, że pole ośmiokąta jest mniejsze niż pole trójkąta BCD, jeżeli długość odcinka AB jest równa 3cm.
[Załącznik]
Załączniki
ooo.jpg
ooo.jpg (21.51 KiB) Przejrzano 2879 razy
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Kwadraty

Post autor: radagast »

agusiaczarna22 pisze:1. Kwadraty ABCD i BEFG położone są tak, jak pokazano na rysunku 1. Ich boki wynoszą odpowiednio 8cm i 5cm. Uzasadnij, że pole czworokąta BGFD jest równe polu trapezu ABIH.
ScreenHunter_539.jpg
ScreenHunter_539.jpg (6.66 KiB) Przejrzano 2854 razy
\(P_{ABIH}=P_{ABGH}-P_{BGI}=5 \cdot 8- \frac{5 \cdot 5}{2}=27,5\)
\(P_{BGFD}=P_{IFD}+P_{BGI}= \frac{10 \cdot 3}{2} + \frac{5 \cdot 5}{2}=27,5\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Kwadraty

Post autor: radagast »

agusiaczarna22 pisze: 2. W prostokącie ABCD umieszczono prostokąt EFGH tak, jak pokazano na rysunku 2. Przekątne obu prostokątów przecinają się w tym samym punkcie S. Miary kątów CAB i CSG są równe odpowiednio 27 stopni i 18 stopni. Uzasadnij, że czworokąt EFGH jest kwadratem.
\(| \angle CAB|=| \angle ACD|\) - jako naprzemianległe.
Z twierdzenia o kącie zewnętrznym zastosowanym do trójkąta SCG mamy \(| \angle SGH|=| \angle CSG|+| \angle ACD|=27+18=45\).
Przekątna prostokąta EFGH jest nachylona do boku pod kątem 45 , a więc jest to kwadrat.
cbdo
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Kwadraty

Post autor: radagast »

agusiaczarna22 pisze: 3. W kwadracie oboku 25cm umieszczono ośmiokąt o równych bokach (jak na rysunku 3). Wykaż, że pole ośmiokąta jest mniejsze niż pole trójkąta BCD, jeżeli długość odcinka AB jest równa 3cm.
To zadanie jest troszkę źle sformułowane. Powinno być: (...) wtedy i tylko wtedy gdy długość odcinka AB jest mniejsza niż 5 cm.
A rozwiązanie łatwiutkie (wystarczy policzyć).
\(P_8\) pole ośmiokąta
\(P_3\) pole trójkąta BCD
\(P_8=25^2-4 \cdot P_3\)
\(P_8<P_3 \iff 25^2-4 \cdot P_3<P_3 \iff 25^2<5 \cdot P_3 \iff 125< P_3 \iff 125< \frac{25 \cdot \frac{25-|AB|}{2} }{2} \iff \\
5< \frac{25-|AB|}{4} \iff |AB|<5\)
ODPOWIEDZ