Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
snowinska91
- Czasem tu bywam

- Posty: 127
- Rejestracja: 03 sty 2017, 13:36
- Podziękowania: 122 razy
Post
autor: snowinska91 » 29 gru 2018, 03:14
Kwadrat o obwodzie 28cm rozcięto na dwa trapezy, jak pokazano na rysunku.Uzasadnij,że suma obwodów tych trapezów jest mniejsza niż 49cm.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
radagast
- Guru

- Posty: 17375
- Rejestracja: 09 lis 2010, 08:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 37 razy
- Otrzymane podziękowania: 7353 razy
- Płeć:
Post
autor: radagast » 29 gru 2018, 09:41
Suma obwodów tych trapezów to obwód kwadratu plus dwa razy odcinek rozcinający kwadrat.
Odcinek rozcinający kwadrat jest krótszy niż przekątna kwadratu.
Wystarczy więc pokazać ,że \(28+2 \cdot 7 \sqrt{2}<49\),
czyli \(4+ 2\sqrt{2}<7\),
czyli \(2\sqrt{2}<3\)
czyli \(8<9\)
cbdo