Oblicz
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Masz daną tworzącą stożka.
\(l=12\)
średnice podstawy
\(2r=12\\r=6\)
Wysokość stożka jest równa wysokości trójkąta równobocznego o boku a=12
\(h= \frac{a \sqrt{3} }{2}= \frac{12 \sqrt{3} }{2}=6 \sqrt{3}\)
\(P_c=\pi r^2+\pi r l=\pi \cdot 6^2+\pi \cdot 12 \cdot 6=36\pi+72\pi=108\pi\)
\(V= \frac{1}{3}\pi r^2 \cdot h= \frac{1}{3}\pi \cdot 6^2 \cdot 6 \sqrt{3}=72 \sqrt{3}\pi\)
\(l=12\)
średnice podstawy
\(2r=12\\r=6\)
Wysokość stożka jest równa wysokości trójkąta równobocznego o boku a=12
\(h= \frac{a \sqrt{3} }{2}= \frac{12 \sqrt{3} }{2}=6 \sqrt{3}\)
\(P_c=\pi r^2+\pi r l=\pi \cdot 6^2+\pi \cdot 12 \cdot 6=36\pi+72\pi=108\pi\)
\(V= \frac{1}{3}\pi r^2 \cdot h= \frac{1}{3}\pi \cdot 6^2 \cdot 6 \sqrt{3}=72 \sqrt{3}\pi\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.