Oblicz

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Niki 665
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 lis 2015, 15:51
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Oblicz

Post autor: Niki 665 »

Przekątna ściany sześcianu ma dł.4pierwiastek z dwóch oblicz pole całkowite i objętość
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Ściana sześcianu jest kwadratem.
Przekątna kwadratu o boku a wyraża się wzorem \(a \sqrt{2}\)
Masz daną przekątną,to policzysz bok kwadratu.
\(a \sqrt{2}=4 \sqrt{2}\\a=4\\P_c=6a^2=6 \cdot 4^2=6 \cdot 16=96\\V=a^3=4^3=64\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ