Oblicz

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Niki 665
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 lis 2015, 15:51
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Oblicz

Post autor: Niki 665 »

Podstawa prostopadłościanu jest kwadratem opolu 9 jego objętość wynosi 45. Oblicz pole powierzchni całkowitej.oblicz tg. Konta nachylenia przekątnej ściany bocznej do krawędzi podstawy
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz

Post autor: eresh »

Niki 665 pisze:Podstawa prostopadłościanu jest kwadratem opolu 9 jego objętość wynosi 45. Oblicz pole powierzchni całkowitej.oblicz tg. Konta nachylenia przekątnej ściany bocznej do krawędzi podstawy

\(a^2=9\\
a=3\)


\(V=a^2H\\
45=9H\\
H=5\)


\(P_C=2a^2+4aH\\
P_C=18+4\cdot 15=78\)



\(\tg\alpha=\frac{H}{a}\\
\tg\alpha=\frac{5}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
mamii
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 lis 2015, 12:51

Post autor: mamii »

Jak dać kreskę ulamkowa
ODPOWIEDZ