Oblicz

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Niki 665
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 lis 2015, 15:51
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Oblicz

Post autor: Niki 665 »

Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy 6cm i bocznej 13 cm
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Oblicz pole sześciokąta,który składa się z sześciu trójkątów równobocznych.
\(P_{sześciokat}=6\cdot\frac{6^2\sqrt{3}}{4}=6\cdot\frac{36\sqrt{3}}{4}=54\sqrt{3}\\
V=P\cdot\;H=54\sqrt{3}\cdot 13=702\sqrt{3}\;cm^3\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ