Oblicz

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Niki 665
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 lis 2015, 15:51
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Oblicz

Post autor: Niki 665 »

Pole powierzchni bocznej walca jest równe 120pi cm kwadratowych a jego romień podstawy to 6cm oblicz objętość tego walca
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Wzór na pole powierzchni bocznej walca
\(P_b=2 \pi r h\;\;\;\;\;i\;\;\;\;r=6\;cm\)
\(2\pi \cdot 6 \cdot h=120 \pi\\12\pi \cdot h=120\pi\;/:12\pi\\h=10\;cm\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ