Oblicz

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Niki 665
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 14 lis 2015, 15:51
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Oblicz

Post autor: Niki 665 »

Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy 8cm i bocznej 18cm
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pole podstawy razy wysokość=objętość graniastosłupa.
\(V= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} \cdot H\\a=8\;cm\\H=18\;cm\\V= \frac{8^2 \sqrt{3} }{4} \cdot 18= \frac{64 \sqrt{3} }{4} \cdot 18=16 \sqrt{3} \cdot 18=288 \sqrt{3}\;cm^3\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ