Zadanie na objętość walca

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Elit
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 19 maja 2015, 18:41
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadanie na objętość walca

Post autor: Elit »

Z kartonu trzeba wykonać model walca o wysokości 2dm Na powierzchnię boczną przygotowano arkusz kartonu o wymiarach 20cm i 62,8 cm. Jaka będzie objętość tego walca?
Przyjmij że pi =3,14

Proszę o pomoc w rozwiązaniu
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Zamienić cm na dm: \(20\text{ cm}=2\text{ dm}, \,\,\,62,8\text{ cm}=6,28\text{ dm}=2\pi \text{ dm}\)
\(P_b=2\pi r H=2\cdot 2\pi \So rH=2 \So r\cdot 2=2 \So r=1\)

Odpowiedź: \(V=\pi r^2H=2\pi \text{ dm}^3\)

Elit
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 19 maja 2015, 18:41
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re:

Post autor: Elit »

panb pisze:Zamienić cm na dm: \(20\text{ cm}=2\text{ dm}, \,\,\,62,8\text{ cm}=6,28\text{ dm}=2\pi \text{ dm}\)
\(P_b=2\pi r H=2\cdot 2\pi \So rH=2 \So r\cdot 2=2 \So r=1\)

Odpowiedź: \(V=\pi r^2H=2\pi \text{ dm}^3\)


Dziękuje zamotałem się w cm,ale na jedno wyszło. Jeszcze raz dzięki!
ODPOWIEDZ