Bryły obrotowe

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
obito
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 05 mar 2015, 19:18
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Bryły obrotowe

Post autor: obito »

1.Prostokąt o wymiarach 6 i 5 obraca się wokół krótszego boku. Oblicz objętosć i pole powierzchni bocznej powstałego walca.




2. Prostokąt o wymiarach 4 i 6 obraca się wokół prostej przechodzącej przez środki jego dłuższych boków. Oblicz ple powierzchni powstałej bryły
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zad.1
\(r=6\\h=l=5\\V=\pi r^2 h=\pi \cdot 6^2 \cdot 5=180\pi\\
P_{bocznej}=2\pi r h=2\pi \cdot 6 \cdot 5=60\pi\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zad.2
\(r=3\\h=4\\P=2 P_p+P_b=2 \cdot \pi r^2+2\pi r h=2\pi \cdot 3^2+2\pi \cdot 3 \cdot 4=\\
=18\pi+24\pi=42\pi\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ