Zadania z polami

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pokemon112
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 16 gru 2014, 17:07
Płeć:

Zadania z polami

Post autor: pokemon112 »

Witam proszę o pomoc w zrobieniu zadań z załącznika ,bo ja tego nie rozumiem :(
Załączniki
WP_20150115_003.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
WP_20150115_003.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg (33.03 KiB) Przejrzano 2659 razy
WP_20150115_002.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg
WP_20150115_002.jak-zmniejszyc-fotke_pl.jpeg (30.81 KiB) Przejrzano 2659 razy
WP_20150115_001.jak-zmniejszyc-fotke_pl (1).jpeg
WP_20150115_001.jak-zmniejszyc-fotke_pl (1).jpeg (31.66 KiB) Przejrzano 2659 razy
Natuuuu
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 13 maja 2012, 14:35
Podziękowania: 16 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Natuuuu »

3. x+b=12
b=8
x=4
Na rysunku możemy obliczyc 3 kąt w trojkacie:
f=180-60-90=30
Z tw Pitagorasa mamy:
x^2 + h^2=c^2
c=2x
oraz mozemy wyczytac z trojkąta że tg60=h/x czyli:
\(\sqrt{3}\)=h/x
h=\(\sqrt{3}\)x
h=4\(\sqrt{3}\)
c=2\(\sqrt{3}\)

P=a+b/2 h= 40\(\sqrt{3}\) [j^2]
Ob= a+b+c+h= 20+6\(\sqrt{3}\)
Natuuuu
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 13 maja 2012, 14:35
Podziękowania: 16 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Natuuuu »

1. ACB= 60
0,5AC=0,5 razy 12=6
z tw. Pitagorasa:
AB^2 + BC^2=AC^2
AB^2=144-36
AB=\(\sqrt{108}\)
P= AB razy 6=6\(\sqrt{108}\)
pokemon112
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 16 gru 2014, 17:07
Płeć:

Post autor: pokemon112 »

Wielkie dzieki :D
ODPOWIEDZ