Stosunek pol figur podobnych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 18
- Rejestracja: 31 mar 2014, 17:10
- Podziękowania: 23 razy
- Płeć:
Stosunek pol figur podobnych
Prostokąt ABCD o polu równym 48cm kwadratowych jest podobny do prostokąta KLMN któryrego pole jest równe 75cm kwadratowych ,Wyznacz skalę podobieństwa prostokątów
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
\(ab=48\)
\(a'b'=75\)
ale \(a=ka' \;\;\ b=kb'\)
więc \(ab=k^2a'b'=k^2 \cdot 75 = 48\)
\(k^2=\frac{48}{75}\)
\(k=\frac{4\sqrt{3}}{5\sqrt{3}}=\frac{4}{5}\)
prostokąt ABCD jest podobony do KLMN w skali 0,8.
\(a'b'=75\)
ale \(a=ka' \;\;\ b=kb'\)
więc \(ab=k^2a'b'=k^2 \cdot 75 = 48\)
\(k^2=\frac{48}{75}\)
\(k=\frac{4\sqrt{3}}{5\sqrt{3}}=\frac{4}{5}\)
prostokąt ABCD jest podobony do KLMN w skali 0,8.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)