Geometria, Trójkąty Okręgi.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 03 paź 2013, 12:01
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękowania: 32 razy
- Płeć:
Geometria, Trójkąty Okręgi.
Cześć Wszystkim!
Mam problem ze zrozumieniem i zrobieniem tych zadań. Gdyby ktoś mógłby mi jest wytłumaczyć i na prosty język ukazać jak coś takiego zrobić byłabym mega wdzięczna.
Więc do rzeczy, pierwsze zadanie:
Dany jest trójkąt prostokątny, przyprostokątne mają długości 8 i 15 cm. Mamy obliczyć wysokości poprowadzonej na przeciwprostokątną.
Punkt 2:
Czy trójkąt o długościach boków:
A) 3, 7, 8
B) √3 , 2, √7
jest trójkątem ostrokątnym, prostokątnym czy rozwartokątnym?
TRZY : OBLICZ:
Odległość środka ciężkości w trójkącie prostokątnym od wierzchołka kąta prostego, jeśli przyprostokątne mają długości
16 m i 12 m.
I ostatnie:
Dane są okręgi:
o(O,R) i o(S,r) .
Mamy określić ich wzajemne położenie, jeżeli |OS|=2, R=10, r=12
Z Góry Bardzo Dziękuję Wszystkim za pomoc i pewnie będę dopytywała o wszystko
Mam problem ze zrozumieniem i zrobieniem tych zadań. Gdyby ktoś mógłby mi jest wytłumaczyć i na prosty język ukazać jak coś takiego zrobić byłabym mega wdzięczna.
Więc do rzeczy, pierwsze zadanie:
Dany jest trójkąt prostokątny, przyprostokątne mają długości 8 i 15 cm. Mamy obliczyć wysokości poprowadzonej na przeciwprostokątną.
Punkt 2:
Czy trójkąt o długościach boków:
A) 3, 7, 8
B) √3 , 2, √7
jest trójkątem ostrokątnym, prostokątnym czy rozwartokątnym?
TRZY : OBLICZ:
Odległość środka ciężkości w trójkącie prostokątnym od wierzchołka kąta prostego, jeśli przyprostokątne mają długości
16 m i 12 m.
I ostatnie:
Dane są okręgi:
o(O,R) i o(S,r) .
Mamy określić ich wzajemne położenie, jeżeli |OS|=2, R=10, r=12
Z Góry Bardzo Dziękuję Wszystkim za pomoc i pewnie będę dopytywała o wszystko
Typowa humanistka, pisz - pomogę
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Geometria, Trójkąty Okręgi.
3. Ulokuj ten trójkąt w układzie współrzędnych prostokątnych tak,że wierzchołek kąta prostego to punkt \((0,0)\)
Dwa pozostałe wierzchołki \(\Delta\) to \((12,0)\) , \((0,16)\)
Środek ciężkości trójkąta to punkt \(S=( \frac{x_1+x_2+x_3}{3},\frac{y_1+y_2+y_3}{3} )\) , gdzie kolejno \((x_1,y_1)\) ,... to kolejne wierzchołki \(\Delta\)
Stąd \(S=( \frac{12+0+0}{3},\frac{0+0+16}{3} ) = ( \frac{12}{3},\frac{16}{3} )\)
Jego odległość od wierzchołka kąta prostego czyli punktu \((0,0)\) to \(d= \sqrt{4^2+(\frac{16}{3})^2 }\)
Dwa pozostałe wierzchołki \(\Delta\) to \((12,0)\) , \((0,16)\)
Środek ciężkości trójkąta to punkt \(S=( \frac{x_1+x_2+x_3}{3},\frac{y_1+y_2+y_3}{3} )\) , gdzie kolejno \((x_1,y_1)\) ,... to kolejne wierzchołki \(\Delta\)
Stąd \(S=( \frac{12+0+0}{3},\frac{0+0+16}{3} ) = ( \frac{12}{3},\frac{16}{3} )\)
Jego odległość od wierzchołka kąta prostego czyli punktu \((0,0)\) to \(d= \sqrt{4^2+(\frac{16}{3})^2 }\)
Re: Geometria, Trójkąty Okręgi.
Ad 1. Niech \(c\)- przeciwprostokątna, \(h\)- wysokość spuszczona na przeciwprostokątną c
Z tw. Pitagorasa:
\(8^2+15^2=c^2\)
\(c^2=289\)
\(c=17\)
\(P \Delta = \frac{8 \cdot 15}{2} =60\)
Z drugiej strony \(P \Delta = \frac{1}{2} \cdot c \cdot h\)
Porównując te dwa wzory mamy:
\(60= \frac{1}{2} \cdot 17 \cdot h\)
\(h= \frac{120}{17}\)
Z tw. Pitagorasa:
\(8^2+15^2=c^2\)
\(c^2=289\)
\(c=17\)
\(P \Delta = \frac{8 \cdot 15}{2} =60\)
Z drugiej strony \(P \Delta = \frac{1}{2} \cdot c \cdot h\)
Porównując te dwa wzory mamy:
\(60= \frac{1}{2} \cdot 17 \cdot h\)
\(h= \frac{120}{17}\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Geometria, Trójkąty Okręgi.
|OS|=r-RMrsFox pisze: I ostatnie:
Dane są okręgi:
o(O,R) i o(S,r) .
Mamy określić ich wzajemne położenie, jeżeli |OS|=2, R=10, r=12
Z Góry Bardzo Dziękuję Wszystkim za pomoc i pewnie będę dopytywała o wszystko
zatem styczne wewnętrznie
ad.2 Bierzesz 2 najkrótsze boki, czyli w naszym wypadku 3 i 7 i liczysz:
\(3^2+7^2=x^2\)
\(9+49=x^2\)
\(x= \sqrt{58}\)
i sprawdzasz czy ten trzeci najdłuższy podany bok jest od x większy (wówczas \(\Delta\)-rozwartokatny), mniejszy (wówczas \(\Delta\)-ostrokątnykatny), czy równy (wówczas \(\Delta\)-prostokątny)
W naszym przypadku \(8> \sqrt{58}\)
trójkąt jest zatem rozwartokatny
\(3^2+7^2=x^2\)
\(9+49=x^2\)
\(x= \sqrt{58}\)
i sprawdzasz czy ten trzeci najdłuższy podany bok jest od x większy (wówczas \(\Delta\)-rozwartokatny), mniejszy (wówczas \(\Delta\)-ostrokątnykatny), czy równy (wówczas \(\Delta\)-prostokątny)
W naszym przypadku \(8> \sqrt{58}\)
trójkąt jest zatem rozwartokatny
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
Re: Geometria, Trójkąty Okręgi.
2b) \(( \sqrt{3})^2+2^2=( \sqrt{7})^2\)
\(\Delta\)- jest zatem prostokątny
\(\Delta\)- jest zatem prostokątny
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 03 paź 2013, 12:01
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękowania: 32 razy
- Płeć:
Re: Geometria, Trójkąty Okręgi.
radagast pisze:|OS|=r-RMrsFox pisze: I ostatnie:
Dane są okręgi:
o(O,R) i o(S,r) .
Mamy określić ich wzajemne położenie, jeżeli |OS|=2, R=10, r=12
Z Góry Bardzo Dziękuję Wszystkim za pomoc i pewnie będę dopytywała o wszystko
zatem styczne wewnętrznie
O Mój Boże patrze i ręce załamuje, skąd ? jak ?
Typowa humanistka, pisz - pomogę
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 03 paź 2013, 12:01
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękowania: 32 razy
- Płeć:
Re: Geometria, Trójkąty Okręgi.
Panko pisze:3. Ulokuj ten trójkąt w układzie współrzędnych prostokątnych tak,że wierzchołek kąta prostego to punkt \((0,0)\)
Dwa pozostałe wierzchołki \(\Delta\) to \((12,0)\) , \((0,16)\)
Środek ciężkości trójkąta to punkt \(S=( \frac{x_1+x_2+x_3}{3},\frac{y_1+y_2+y_3}{3} )\) , gdzie kolejno \((x_1,y_1)\) ,... to kolejne wierzchołki \(\Delta\)
Stąd \(S=( \frac{12+0+0}{3},\frac{0+0+16}{3} ) = ( \frac{12}{3},\frac{16}{3} )\)
Jego odległość od wierzchołka kąta prostego czyli punktu \((0,0)\) to \(d= \sqrt{4^2+(\frac{16}{3})^2 }\)
Domyślam się że wszystko jest jeszcze z jakiś wzorów, gdybym mogła prosić o dogłębne szczegóły
Typowa humanistka, pisz - pomogę
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Geometria, Trójkąty Okręgi.
|OS|=r-R to jest po prostu warunek konieczny i wystarczający styczności wewnętrznej okręgówMrsFox pisze:
O Mój Boże patrze i ręce załamuje, skąd ? jak ?
Powinni to powiedzieć w 3 klasie gimnazjum, jeśli nie powiedzieli , na pewno jest w podręczniku.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 03 paź 2013, 12:01
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękowania: 32 razy
- Płeć:
Re: Geometria, Trójkąty Okręgi.
radagast pisze:|OS|=r-R to jest po prostu warunek konieczny i wystarczający styczności wewnętrznej okręgówMrsFox pisze:
O Mój Boże patrze i ręce załamuje, skąd ? jak ?
Powinni to powiedzieć w 3 klasie gimnazjum, jeśli nie powiedzieli , na pewno jest w podręczniku.
i nie trzeba nic liczyć ? Matematyka to moja największa pięta Achillesa niestety do mnie z tym trzeba jak do ułomnego.
Typowa humanistka, pisz - pomogę
Re: Geometria, Trójkąty Okręgi.
Ja bym zrobiła tak 3)
\(12^2+16^2=c^2\)
\(c^2=400\)
\(c=20\) - przeciwprostokątna
Jak opiszesz na tym trójkącie okrąg to przeciwprostokątna będzie jego średnicą. Zatem promień okręgu r=10.
Jak sobie narysujesz ten promień od wierzchołka kata prostego to będzie to jedna ze środkowych tego trójkata.
Wiadomo, że środkowe dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka.
Podziel 10 na 3 części i weź 2 części. To będzie poszukiwana odległość
\(d=2 \cdot \frac{10}{3}=6 \frac{2}{3}\)
\(12^2+16^2=c^2\)
\(c^2=400\)
\(c=20\) - przeciwprostokątna
Jak opiszesz na tym trójkącie okrąg to przeciwprostokątna będzie jego średnicą. Zatem promień okręgu r=10.
Jak sobie narysujesz ten promień od wierzchołka kata prostego to będzie to jedna ze środkowych tego trójkata.
Wiadomo, że środkowe dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka.
Podziel 10 na 3 części i weź 2 części. To będzie poszukiwana odległość
\(d=2 \cdot \frac{10}{3}=6 \frac{2}{3}\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Geometria, Trójkąty Okręgi.
No nie, trzeba policzyć : 12-10=2MrsFox pisze:
i nie trzeba nic liczyć ? Matematyka to moja największa pięta Achillesa niestety do mnie z tym trzeba jak do ułomnego.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 03 paź 2013, 12:01
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękowania: 32 razy
- Płeć:
Re: Geometria, Trójkąty Okręgi.
Hahahah, dobra wyszłam na totalnego łosia, przepraszamradagast pisze:No nie, trzeba policzyć : 12-10=2MrsFox pisze:
i nie trzeba nic liczyć ? Matematyka to moja największa pięta Achillesa niestety do mnie z tym trzeba jak do ułomnego.
Boże muszę się wziąć bo niedługo matura.
Typowa humanistka, pisz - pomogę
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.3
Oblicz
Odległość środka ciężkości w trójkącie prostokątnym od wierzchołka kąta prostego, jeśli przyprostokątne mają długości
16 m i 12 m.
Masz dane przyprostokątne,to oblicz przeciwprostokątną.
\(c^2=16^2+12^2=256+144=400\\c=20\)
Środek D przeciwprostokątnej jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym ABC.
Z tego punktu S jest jednakowa odległośc do A i do B i do C.
\(|SA|=|SB|=|SC|= \frac{1}{2} \cdot 20=10\)
Odcinek SC jest środkową trójkąta,bo łączy wierzchołek C se środkiem S przeciwległego boku.
Środkowe przecinają się w punkcie,który dzieli każdą z nich w stosunku \(2:1\) licząc od wierzchołka.
Podziel środkową CS na 3 równe części i dwie z nich to będzie odległość o którą pytasz.
\(x= \frac{2}{3} \cdot 10= \frac{20}{3}=6 \frac{2}{3}m\)
Oblicz
Odległość środka ciężkości w trójkącie prostokątnym od wierzchołka kąta prostego, jeśli przyprostokątne mają długości
16 m i 12 m.
Masz dane przyprostokątne,to oblicz przeciwprostokątną.
\(c^2=16^2+12^2=256+144=400\\c=20\)
Środek D przeciwprostokątnej jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym ABC.
Z tego punktu S jest jednakowa odległośc do A i do B i do C.
\(|SA|=|SB|=|SC|= \frac{1}{2} \cdot 20=10\)
Odcinek SC jest środkową trójkąta,bo łączy wierzchołek C se środkiem S przeciwległego boku.
Środkowe przecinają się w punkcie,który dzieli każdą z nich w stosunku \(2:1\) licząc od wierzchołka.
Podziel środkową CS na 3 równe części i dwie z nich to będzie odległość o którą pytasz.
\(x= \frac{2}{3} \cdot 10= \frac{20}{3}=6 \frac{2}{3}m\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.