Prostopadłościan

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nieprzytomny
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 31 mar 2014, 17:10
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Prostopadłościan

Post autor: Nieprzytomny »

akwarium ma kształt prostopadłościanu jego wysokość jest 2 razy wieksza od szerokośći długość jest 5/6 jego szerokości zaś obwód podstawy ma 132cm oblicz , ile centymetrów kwadratowych szkła zużyto na wykonanie akwarium
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Obwód podstawy \(2a+2b=132\) z tej informacji obliczysz długość i szerokość prostopadłościanu. \[2a+2b=132\\a+b=66\\b= \frac{5}{6}a\\a+ \frac{5}{6}a=66\\ \frac{11}{6}a=66\\a=66 \cdot \frac{6}{11}=36\\b=30\] Wysokość h jest 2 razy większa od szerokości b. \[h=2 b=2 \cdot 30=60cm\] Ile szkła: jedna podstawa i po dwie jednakowe ściany boczne. \[P=ab+2ah+2bh=1080+1800+2160=5040cm^2\approx 0,5m^2\]
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ