klasyfikacja czworokątów

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Martynka301
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 146
Rejestracja: 18 gru 2012, 10:45
Podziękowania: 235 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

klasyfikacja czworokątów

Post autor: Martynka301 »

1. narysuj trapez,który jest rombem. narysuj trapez, który nie jest rombem.
2. Narysuj równoległobokiem, który nie jest prostokątem. narysuj równoległobok, który nie jest prostokątem.
3. narysuj latawiec, który nie jest równoległobokiem. narysuj latawiec, który jest równoległobokiem. Jak nazywa się taki drugi równoległobok?
4. Opisz słowami zbiory:
C - czworokąty
L - latawce
T-trapezy
R' - romby
R - równoległoboki
P - prostokąty
K - kwadraty
a) \(R \cap R'\)
b) \(L \cap R\)
c) \(P \cap R'\)
d) \(P \cap R\)
e) \(L \cap K\)
f) \(L \cap P\)
g) czy zbiór \(L \cup T\) jest całym zbiorem C? opisz zbiór \(L \cap T\).
h) Czy część wspólna \(K \cap L \cap P \cap R \cap R' \cap T\) jest zbiorem pustym?
Martynka301
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 146
Rejestracja: 18 gru 2012, 10:45
Podziękowania: 235 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Martynka301 »

kto pomoże?? nie trzeba narysować wystarczy podać nazwe danego czworokąta która jest odpowiedzią na zadanie :(
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

4 a) \(R` \subset R\)\(\So R` \cap R=R`\)
b) \(L \cap R=R`\)
c)\(P \cap R`=K\)
d) \(P \subset R\)\(\So P \cap R=P\)
e) \(K \subset L\)\(\So K \cap L=K\)
f)\(L \cap P=K\)
g) Czy \(L \cup T\) to cały zbiór czworokątów wypukłych ? Nie Wystarczy wziąć dobry przykład trapezu
o podstawach : 2a,a ramionach a,a. Po czym trochę go odkształcić ( wierzchołki są zawiasowane ---ruchome, to ciekawe ćwiczenie wyobraźni )
h) \(K \cap L \cap P \cap R \cap R` \cap T=K\)
ODPOWIEDZ