trójkąty

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Martynka301
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 146
Rejestracja: 18 gru 2012, 10:45
Podziękowania: 235 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

trójkąty

Post autor: Martynka301 »

Litery A,R, P oznaczają następujące zbiory:
A = zbiór trójkątów równoramiennych
R = zbiór trójkątów równobocznych
P = zbiór trójkątów prostokątnych
a) Narysuj w zeszycie:
- trójkąt, który należy do zbioru \(P \cap R\)
- trójkąt, który należy do zbioru \(A \cap P\)
- trójkąt, który należy do zbioru \(A \cap R\)
b) Co jest prawdą: \(A \subset R\) czy \(R \subset A\)
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Re: trójkąty

Post autor: Lbubsazob »

\(P\cap R\) - nie da się, bo nie ma trójkąta, który byłby jednocześnie prostokątny i równoboczny
\(A\cap P\) - narysuj trójkąt prostokątny równoramienny
\(A\cap R\) - narysuj dowolny trójkąt równoboczny, bo równoboczny jest jednocześnie równoramienny

\(R\subset A\), bo każdy trójkąt równoboczny jest równoramienny, ale nie każdy równoramienny jest równoboczny
ODPOWIEDZ