1. W trójkącie równoramiennym kąt C między ramionami ma miarę 120 stopni. Trójkąt ten przekształcono przez jednokładność w skali k=2 względem wierzchołka C. Oblicz pole i obwód trójkąta ABC, jeżeli |A'B'|=8.
2. Przekątna prostopadłościanu ma długość \(2 \sqrt{2}\) cm i tworzy z wysokością kat 45 stopni. Jeden z boków podstawy ma długość 1 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego prostopadłościanu.
3. Równoległobok o bokach długości a i 2a oraz kącie ostrym \(\alpha\) obraca się dookoła dłuższego boku. Oblicz objętość powstałej bryły. Wykonaj obliczenia dla a=3 i \(\alpha =60^ \circ\).
4. Powierzchnia boczna walca po rozcięciu i rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna ma długość \(\sqrt{3}\) i tworzy z dłuższym bokiem kąt 30 stopni. Oblicz objętość tego walca.
5. Znajdź związek pomiędzy długością x boku trójkąta równobocznego a długością R promienia okręgu opisanego na tym trójkącie. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie równobocznym o boku 8 cm.
równoległobok, trójkąt, walec, prostopadłoscian
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 146
- Rejestracja: 18 gru 2012, 10:45
- Podziękowania: 235 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 146
- Rejestracja: 18 gru 2012, 10:45
- Podziękowania: 235 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.1
Skala k=2,czyli |A'B'|=2|AB|
\(2|AB|=8\;\;\;to\;\;\;\;|AB|=4\)
Kąt rozwarty trójkąta równoramiennego ma 120 stopni.
Narysuj wysokość z wierzchołka C.
Powstały dwa trójkąty prostokątne o kątach ostrych 60 i 30 stopni.
\(tg30^o= \frac{h}{2}\\
\frac{ \sqrt{3} }{3}= \frac{h}{2}\\
h= \frac{2 \sqrt{3} }{3}\\
P_{ABC}= \frac{1}{2}|AB|h= \frac{1}{2} \cdot 4 \cdot \frac{2 \sqrt{3} }{3}= \frac{4 \sqrt{3} }{3}\)
Obwód:
\(h^2+2^2=|BC|^2\\
(\frac{2\sqrt{3}}{3})^2+4=b^2\\
b^2= \frac{12}{9}+4= \frac{16}{3}\\
b= \frac{4}{ \sqrt{3} }= \frac{4 \sqrt{3} }{3} \\
Obw.=|AB|+2|BC|=8+2 \cdot \frac{4 \sqrt{3} }{3}=8+ \frac{8 \sqrt{3} }{3}\)
Skala k=2,czyli |A'B'|=2|AB|
\(2|AB|=8\;\;\;to\;\;\;\;|AB|=4\)
Kąt rozwarty trójkąta równoramiennego ma 120 stopni.
Narysuj wysokość z wierzchołka C.
Powstały dwa trójkąty prostokątne o kątach ostrych 60 i 30 stopni.
\(tg30^o= \frac{h}{2}\\
\frac{ \sqrt{3} }{3}= \frac{h}{2}\\
h= \frac{2 \sqrt{3} }{3}\\
P_{ABC}= \frac{1}{2}|AB|h= \frac{1}{2} \cdot 4 \cdot \frac{2 \sqrt{3} }{3}= \frac{4 \sqrt{3} }{3}\)
Obwód:
\(h^2+2^2=|BC|^2\\
(\frac{2\sqrt{3}}{3})^2+4=b^2\\
b^2= \frac{12}{9}+4= \frac{16}{3}\\
b= \frac{4}{ \sqrt{3} }= \frac{4 \sqrt{3} }{3} \\
Obw.=|AB|+2|BC|=8+2 \cdot \frac{4 \sqrt{3} }{3}=8+ \frac{8 \sqrt{3} }{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.5
Promień R okręgu opisanego na trójkącie równobocznym równy jest 2/3 wysokości tego trójkata.
Jeśli długość boku trójkąta oznaczysz x,to wysokość h wyrazi się wzorem
\(h= \frac{x \sqrt{3} }{2}\\
R= \frac{2}{3}h= \frac{2}{3} \cdot \frac{x \sqrt{3} }{2}= \frac{x \sqrt{3} }{3}\\
Dla\;x=8\\
R= \frac{8 \sqrt{3} }{3}\)
Promień R okręgu opisanego na trójkącie równobocznym równy jest 2/3 wysokości tego trójkata.
Jeśli długość boku trójkąta oznaczysz x,to wysokość h wyrazi się wzorem
\(h= \frac{x \sqrt{3} }{2}\\
R= \frac{2}{3}h= \frac{2}{3} \cdot \frac{x \sqrt{3} }{2}= \frac{x \sqrt{3} }{3}\\
Dla\;x=8\\
R= \frac{8 \sqrt{3} }{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.4
Oblicz wymiary prostokąta o danej przekątnej i danym kącie między przekątną i bokiem.
\(sin30^o= \frac{b}{ \sqrt{3} }\\
\frac{b}{ \sqrt{3} }= \frac{1}{2}\\
b= \frac{ \sqrt{3} }{2}\\
cos30^o= \frac{a}{ \sqrt{3} }= \frac{ \sqrt{3} }{2}\\
a= \frac{9}{2}=4,5\)
Teraz masz dwie możliwości :a to obwód koła w podstawie walca i b to wysokość walca
albo
b to obwód podstawy i a to wysokość.
I możliwość:
\(a=2\pi r\\
2\pi r= \frac{9}{2}\;\;\; \So \;\;\;r= \frac{9}{4\pi}\;\;\;\;\;\;H= \frac{ \sqrt{3} }{2}\\
V=\pi r^2 H=\pi \cdot ( \frac{9}{4\pi} )^2 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2}= \frac{81 \sqrt{3} }{32\pi}\)
II możliwość:
\(2\pi r= \frac{ \sqrt{3} }{2}\;\;\; \So \;\;\;\;r= \frac{ \sqrt{3} }{4\pi}\;\;\;\;\;\;H= \frac{9}{2}\)
Podstaw do wzoru na objętość V i policz.
Oblicz wymiary prostokąta o danej przekątnej i danym kącie między przekątną i bokiem.
\(sin30^o= \frac{b}{ \sqrt{3} }\\
\frac{b}{ \sqrt{3} }= \frac{1}{2}\\
b= \frac{ \sqrt{3} }{2}\\
cos30^o= \frac{a}{ \sqrt{3} }= \frac{ \sqrt{3} }{2}\\
a= \frac{9}{2}=4,5\)
Teraz masz dwie możliwości :a to obwód koła w podstawie walca i b to wysokość walca
albo
b to obwód podstawy i a to wysokość.
I możliwość:
\(a=2\pi r\\
2\pi r= \frac{9}{2}\;\;\; \So \;\;\;r= \frac{9}{4\pi}\;\;\;\;\;\;H= \frac{ \sqrt{3} }{2}\\
V=\pi r^2 H=\pi \cdot ( \frac{9}{4\pi} )^2 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2}= \frac{81 \sqrt{3} }{32\pi}\)
II możliwość:
\(2\pi r= \frac{ \sqrt{3} }{2}\;\;\; \So \;\;\;\;r= \frac{ \sqrt{3} }{4\pi}\;\;\;\;\;\;H= \frac{9}{2}\)
Podstaw do wzoru na objętość V i policz.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: równoległobok, trójkąt, walec, prostopadłoscian
\(2\\
d=2 \sqrt{2}\\
h=p\\
d=h \sqrt{2}\\
h=2\\
p=2\\
a=1\\
a^2+b^2=p^2\\
1+b^2=4\\
b= \sqrt{3} \\p_b=2(a+b)h=4(1+ \sqrt{3})\\
V=abh=2 \sqrt{3}\)
d=2 \sqrt{2}\\
h=p\\
d=h \sqrt{2}\\
h=2\\
p=2\\
a=1\\
a^2+b^2=p^2\\
1+b^2=4\\
b= \sqrt{3} \\p_b=2(a+b)h=4(1+ \sqrt{3})\\
V=abh=2 \sqrt{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
\(3\\
V= \pi r^2h\\
h=2a\\
sin \alpha = \frac{r}{a}\\
r=asin \alpha \\
V= \pi a^2sin^2 \alpha \cdot 2a
V=40,5 \pi\)
V= \pi r^2h\\
h=2a\\
sin \alpha = \frac{r}{a}\\
r=asin \alpha \\
V= \pi a^2sin^2 \alpha \cdot 2a
V=40,5 \pi\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya