czworokąt

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

czworokąt

Post autor: kwiatek1414 »

W pewnym czworokącie kąt przy wierzchołku B jest dwa razy większy od kąta przy wierzchołku A, kąt przy wierzchołku C jest dwa razy większy od kąta przy wierzchołku B, kąt przy wierzchołku D jest dwa razy większy od kąta przy wierzchołku C. Jaka jest rozwartość każdego kąta w tym czworokącie??
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Oznaczmy przez \(x\) miarę kąta przy wierzchołku \(A\)
Mamy teraz:
\(2x+x+4x+8x=360\\
15x=360\\
x=24\)

i teraz sama liczysz pozostałe kąty :-)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
ODPOWIEDZ