pole całkowite ostrosłupa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pole całkowite ostrosłupa
Oblicz pole całkowite narysowanego ostrosłupa prawidłowego ta czerwona kreska ma 6
pierwiastek z 2 a zaznaczony kąt 45 stopni. Nie stosujcie funkcji trygonometrycznych tylko z
twierdzenia pitagorasa. Napiszcie skąd wszystko się wzięło proszę
pierwiastek z 2 a zaznaczony kąt 45 stopni. Nie stosujcie funkcji trygonometrycznych tylko z
twierdzenia pitagorasa. Napiszcie skąd wszystko się wzięło proszę
- Załączniki
-
- kr.jpg (10.25 KiB) Przejrzano 6745 razy
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: pole całkowite ostrosłupa
\(b=6 \sqrt{2}
\alpha =45
H=R
R \sqrt{2}=b
R \sqrt{2}=6 \sqrt{2}
R=6
R= \frac{a \sqrt{3} }{3}
\frac{a \sqrt{3} }{3} =6
18=a \sqrt{3}
a=6 \sqrt{3}
(0.5a)^2+h^2=b^2
(3 \sqrt{3})^2+h^2= (6 \sqrt{2})^2
27+h^2=72
h^2=45
h=3 \sqrt{5}
P= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}+3 \cdot 0.5ah= \frac{(6 \sqrt{3})^2 \sqrt{3} }{4}+1.5 \cdot 6 \sqrt{3} \cdot3 \sqrt{5}\)
\alpha =45
H=R
R \sqrt{2}=b
R \sqrt{2}=6 \sqrt{2}
R=6
R= \frac{a \sqrt{3} }{3}
\frac{a \sqrt{3} }{3} =6
18=a \sqrt{3}
a=6 \sqrt{3}
(0.5a)^2+h^2=b^2
(3 \sqrt{3})^2+h^2= (6 \sqrt{2})^2
27+h^2=72
h^2=45
h=3 \sqrt{5}
P= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}+3 \cdot 0.5ah= \frac{(6 \sqrt{3})^2 \sqrt{3} }{4}+1.5 \cdot 6 \sqrt{3} \cdot3 \sqrt{5}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re:
dokładnie o to mi chodziłoradagast pisze:@Przemo, wydaje mi się , że eresh zwróciła uwagę na niepoprawność językową wypowiedzi koleżanki kwiatki.
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Stały bywalec
- Posty: 631
- Rejestracja: 12 wrz 2011, 17:15
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 218 razy
- Płeć:
Re: pole całkowite ostrosłupa
Skąd wiesz , że to nie przejęzyczenie
Za brak uzasadnienia po tracisz punkty na egzaminie, ale jakby ktoś napisał funkcja kwadratowa jako fónwkcia kfatratofa to bylo by OK , więc dla mnie to nie problem. Chyba , że celowo żart, to inna sprawa.
Ja się więcej już tu nie wypowiadam
Za brak uzasadnienia po tracisz punkty na egzaminie, ale jakby ktoś napisał funkcja kwadratowa jako fónwkcia kfatratofa to bylo by OK , więc dla mnie to nie problem. Chyba , że celowo żart, to inna sprawa.
Ja się więcej już tu nie wypowiadam
Podstawę ostrosłupa (trójkąt równoboczny) nazwij ABC.
Bok tego trójkąta (krawędź podstawy) ma długość a.
Wierzchołek ostrosłupa nazwij S.
O- spodek wysokości ostrosłupa.
Oznacz: |SO|=H
Krawędzie boczne są równe. Ich długość oznacz \(b=6\sqrt{2}\)
Odcinek AO (również BO i CO) to promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym (o długości równej \(\frac{2}{3}\) wysokości tego trójkąta)
Stąd
\(R=\frac{2}{3}\cdot\frac{a\sqrt{3}}{2}=\frac{a\sqrt{3}}{3}\)
Trójkąt AOS to trójkąt prostokątny równoramienny (bo jego kąt ostry ma miarę \(45^0\)), więc
|AO|=|SO|, czyli H=R
Przeciwprostokątna prostokątnego trójkąta równoramiennego o przyprostokątnych długości R ma długość \(R\sqrt{2}\)
Stąd \(R\sqrt{2}=6\sqrt{2}\). Czyli \(R=H=6\)
I dalej:
\(\frac{a\sqrt{3}}{3}=6\\a\sqrt{3}=18\\3a=18\sqrt{3}\\a=6\sqrt{3}\)
Pole podstawy tego ostrosłupa (pole trójkąta równobocznego o boku a:
\(P_p=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}=\frac{(6\sqrt{3})^2cdot\sqrt{3}}{4}=\frac{36\cdot3\sqrt{3}}{4}=27\sqrt{3}\).
Powierzchnia boczna to 3 trójkąty równoramienne o podstawie a i ramionach b.
Oznacz:
h- wysokość tego trójkąta opuszczona na podstawę a.
Stąd
\((3\sqrt{3})^2+h^2=(6\sqrt{2})^2\\h^2=72-27=45\\h=3\sqrt{5}\)
Pole powierzchni bocznej ostrosłupa
\(P_b=3\cdot\frac{1}{2}\cdot6\sqrt{3}\cdot3\sqrt{5}=27\sqrt{15}\)
I pole całkowitej powierzchni ostrosłupa
\(P_c=27\sqrt{3}+27\sqrt{15}=27(\sqrt{3}+\sqrt{15})\)
Bok tego trójkąta (krawędź podstawy) ma długość a.
Wierzchołek ostrosłupa nazwij S.
O- spodek wysokości ostrosłupa.
Oznacz: |SO|=H
Krawędzie boczne są równe. Ich długość oznacz \(b=6\sqrt{2}\)
Odcinek AO (również BO i CO) to promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym (o długości równej \(\frac{2}{3}\) wysokości tego trójkąta)
Stąd
\(R=\frac{2}{3}\cdot\frac{a\sqrt{3}}{2}=\frac{a\sqrt{3}}{3}\)
Trójkąt AOS to trójkąt prostokątny równoramienny (bo jego kąt ostry ma miarę \(45^0\)), więc
|AO|=|SO|, czyli H=R
Przeciwprostokątna prostokątnego trójkąta równoramiennego o przyprostokątnych długości R ma długość \(R\sqrt{2}\)
Stąd \(R\sqrt{2}=6\sqrt{2}\). Czyli \(R=H=6\)
I dalej:
\(\frac{a\sqrt{3}}{3}=6\\a\sqrt{3}=18\\3a=18\sqrt{3}\\a=6\sqrt{3}\)
Pole podstawy tego ostrosłupa (pole trójkąta równobocznego o boku a:
\(P_p=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}=\frac{(6\sqrt{3})^2cdot\sqrt{3}}{4}=\frac{36\cdot3\sqrt{3}}{4}=27\sqrt{3}\).
Powierzchnia boczna to 3 trójkąty równoramienne o podstawie a i ramionach b.
Oznacz:
h- wysokość tego trójkąta opuszczona na podstawę a.
Stąd
\((3\sqrt{3})^2+h^2=(6\sqrt{2})^2\\h^2=72-27=45\\h=3\sqrt{5}\)
Pole powierzchni bocznej ostrosłupa
\(P_b=3\cdot\frac{1}{2}\cdot6\sqrt{3}\cdot3\sqrt{5}=27\sqrt{15}\)
I pole całkowitej powierzchni ostrosłupa
\(P_c=27\sqrt{3}+27\sqrt{15}=27(\sqrt{3}+\sqrt{15})\)