GRANIASTOSŁUPY
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
GRANIASTOSŁUPY
Akwarium ma kształt graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy 40cm. na jakiej wysokości znajdzie sie poziom lustra wody gdy do tego akwarium zostanie wlane 20 l wody? prosze o obliczenia
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: GRANIASTOSŁUPY
a=40 cm = 4 dm
\(V=20\\
P_pH=20\\
\frac{3a^2\sqrt{3}}{2}\cdot H=20\\
\frac{3\cdot 16\sqrt{3}}{2}H=20\\
24\sqrt{3}H=20\\
H=\frac{20}{24\sqrt{3}}=\frac{5}{6\sqrt{3}}=\frac{5\sqrt{3}}{18}\)
\(V=20\\
P_pH=20\\
\frac{3a^2\sqrt{3}}{2}\cdot H=20\\
\frac{3\cdot 16\sqrt{3}}{2}H=20\\
24\sqrt{3}H=20\\
H=\frac{20}{24\sqrt{3}}=\frac{5}{6\sqrt{3}}=\frac{5\sqrt{3}}{18}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę