Graniastosłupy - kąty w bryłach

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatki99
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 06 mar 2013, 22:48
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Graniastosłupy - kąty w bryłach

Post autor: kwiatki99 »

Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest nachylona do podstawy pod kątem 45 stopni . Oblicz wysokość, jeśli krawędź jego podstawy ma długość 3.

Proszę o obliczenia i rysunek :(
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Dolną podstawę nazwij ABCD, a górną odpowiednio EFGH.
Poprowadź przekątną podstawy BD i przekątną graniastosłupa BH.
Trójkąt BHD to równoramienny trójkąt prostokątny.
\(|BD|=3\sqrt{2}=|DH|\\H=3\sqrt{2}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Rysunek jest tu
http://matematyka.pisz.pl/strona/1870.html
z tą różnicą,że Ty masz kąt 45 stopni,a na rysunku jest 60 stopni.
Ty masz porościej,bo trójkąt prostokatny o kacie 45 stopni jest równoramienny,to przekątna podstawy d
jest równa wysokości H graniastosłupa.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ