W trójkątach ABC i DEF poprowadzono środkowe AM i DN. Udowodnij, że trójkąty ABC i DEF są przystające, jeżeli AB=DE, AC=DF oraz AM=DN.
Zadanie dodatkowe na poziomie olimpiady z gimnazjum. Z góry dziękuję za pomoc.
Zadanie na dowodzenie z trójkątów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 kwie 2013, 15:58
- Podziękowania: 8 razy
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Tak , to jest ładne zadanie.
Już myślałam , że to nieprawda ale to jednak jest prawda:
należy przekształcić przez symetrię środkową względem punktu M trójkąt ABC i przez symetrię środkową względem punktu N trójkąt DEF i zauważyć, że powstałe figury to przystające równoległoboki (bo mają równe boki i równą przekątną), a więc ich połowy , to przystające trójkąty.
Już myślałam , że to nieprawda ale to jednak jest prawda:
należy przekształcić przez symetrię środkową względem punktu M trójkąt ABC i przez symetrię środkową względem punktu N trójkąt DEF i zauważyć, że powstałe figury to przystające równoległoboki (bo mają równe boki i równą przekątną), a więc ich połowy , to przystające trójkąty.
Zaznacz:
O- środek boku AC
P- środek boku DF.
Trójkąty AMO i DNP sa przystające (OM to połowa AB i OM jest równoległe do AB; PN to połowa DE i PN jest równoległe do DE).
W trapezie ABMO
\(|\angle OAM|=\alpha\\|\angle AMO|=|\angle MAB|=\beta\)
W trapezie DENP:
\(|\angle PDN|=\alpha\\|\angle PND|=|\angle NDE|=\beta\)
W trójkątach ABC i DEF mamy:
\(|AB|=|DE|\ i\ |AC|=|DF|\ i\ |\angle BAC|=|\angle EDF|=\alpha+\beta\)
Na mocy cechy (bkb)- trójkąty ABC i DEF są przystające.
O- środek boku AC
P- środek boku DF.
Trójkąty AMO i DNP sa przystające (OM to połowa AB i OM jest równoległe do AB; PN to połowa DE i PN jest równoległe do DE).
W trapezie ABMO
\(|\angle OAM|=\alpha\\|\angle AMO|=|\angle MAB|=\beta\)
W trapezie DENP:
\(|\angle PDN|=\alpha\\|\angle PND|=|\angle NDE|=\beta\)
W trójkątach ABC i DEF mamy:
\(|AB|=|DE|\ i\ |AC|=|DF|\ i\ |\angle BAC|=|\angle EDF|=\alpha+\beta\)
Na mocy cechy (bkb)- trójkąty ABC i DEF są przystające.
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 kwie 2013, 15:58
- Podziękowania: 8 razy