trójkąt opisany na okręgu

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatki99
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 06 mar 2013, 22:48
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

trójkąt opisany na okręgu

Post autor: kwiatki99 »

oblicz pole trójkąta równobocznego opisanego na okręgu o promieniu 3
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

r=3

h- wysokość trójkąta
a- długość boku

\(h=3r=9\\h=\frac{a\sqrt{3}}{2}\\\frac{a\sqrt{3}}{2}=9\\a\sqrt{3}=18\\3a=18\sqrt{3}\\a=6\sqrt{3}\)

\(P=\frac{1}{2}\cdot6\sqrt{3}\cdot9=27\sqrt{3}\)
ODPOWIEDZ