okrąg wpisany w trójkąt

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatki99
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 06 mar 2013, 22:48
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

okrąg wpisany w trójkąt

Post autor: kwiatki99 »

w trójkąt 36 stopni,70 stopni, 74 stopnie wpisano okrąg a następnie połączono punkty styczności otrzymując nowy trójkąt.jakie miary mają kąty tego trójkąta.prosze o dokładne rozwiązanie tego zadania
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Narysuj trójkąt ABC, zaznacz- punkt O- środek okręgu wpisanego w trójkąt oraz punkty K, L, M- punkty styczności odpowiednio z bokami AB, BC, AC.

OK, OL, OM to promienie okręgu poprowadzone do punktów styczności, więc prostopadłe do odpowiednich boków trójkąta.

W czworokącie AKOM:
\(|\angle MAK|=36^0\\|\angle AKO|=|\angle AMO|=90^0\\|\angle KOM|=360^0-2\cdot90^0-36^0=144^0\)

Kąt KOM to kąt środkowy oparty na łuku KM. Na tym samym łuku oparty jest kąt wpisany KLM.
\(|\angle KLM|=\frac{1}{2}\cdot144^0=72^0\)

Analogicznie- w czworokącie KBLO
\(|\angle KBL|=70^0\\|\angle OKB|=|\angle OLB|=90^0\\|\angle KOL|=360^0-2\cdot90^0-70^0=110^0\)

Kąt KML to kąt wpisany oparty na łuku KL- na tym samym łuku oparty jest kąt środkowy KOL
\(|\angle KML|=\frac{1}{2}\cdot110^0=55^0\)

Suma kątów trójkata jest kątem półpełnym, więc
\(|\angle MKL|=180^0-(72^0+55^0)=53^0\)

Kąty trójkata KLM maja miary:
\(72^0,\ 55^0,\ 53^0\)
ODPOWIEDZ