Zadanie 1.
Punkt O leży wewnątrz trójkąta ABC. Udowodnij, że:
1/2 * (AB + BC + CA) < AO + BO + CO < AB + BC + CA
Zadanie 2.
W trójkącie ABC połączono wierzchołek A z dowolnym punktem D boku BC. Udowodnij, że jeśli punkt D jest środkiem boku BC trójkąta ABC, to:
2 * AD < AB + AC
Zadanie 3.
Niech punkt D, E, F będą środkami boków BC, AC i AB trójkąta ABC. Udowodnij, że:
1/2 * (AB + AC + BC) < AD + BE + CF < AB + AC + BC
Zadanie 4.
Trójkąt KLM leży wewnątrz trójkąta ABC. Udowodnij, że obwód trójkąta KLM jest mniejszy od obwodu trójkąta ABC.
Zadania z 1 klasy gimnazjum. Z góry dziękuję za odpowiedź.
geometria - 4 zadania na poziomie olimpiady
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 kwie 2013, 15:58
- Podziękowania: 8 razy
-
- Stały bywalec
- Posty: 297
- Rejestracja: 05 lut 2013, 21:55
- Lokalizacja: Matura
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 145 razy
- Płeć:
Re: geometria - 4 zadania na poziomie olimpiady
1. skorzystaj z nierówności trójkąta, a+b>c
AO+OB>AB
AO+CO>CA
OC+OB>CB
sumujemy i otrzymujemy:
\(2AO+2OC+2OB>AB+CA+CB \Rightarrow \frac{1}{2}(AB+BC+CA)<AO+BO+CO\)
AO+OB>AB
AO+CO>CA
OC+OB>CB
sumujemy i otrzymujemy:
\(2AO+2OC+2OB>AB+CA+CB \Rightarrow \frac{1}{2}(AB+BC+CA)<AO+BO+CO\)
Podziękuj jak pomogłem
-
- Stały bywalec
- Posty: 297
- Rejestracja: 05 lut 2013, 21:55
- Lokalizacja: Matura
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 145 razy
- Płeć:
Re: geometria - 4 zadania na poziomie olimpiady
zadanie 4 też z nierówności trójkąta
KM<AM+AK
KL<CK+CL
LM<LB+BM
sumujemy
\(KM+KM+LM<AB+AC+CB, bo AK+KC=AC, AM+MB=AB, CL+LB=CB\)
KM<AM+AK
KL<CK+CL
LM<LB+BM
sumujemy
\(KM+KM+LM<AB+AC+CB, bo AK+KC=AC, AM+MB=AB, CL+LB=CB\)
Podziękuj jak pomogłem
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: geometria - 4 zadania na poziomie olimpiady
też nierówność trójkąta: AB + AC=AB+BA'>AA'=2*ADtrojkatABC pisze:
Zadanie 2.
W trójkącie ABC połączono wierzchołek A z dowolnym punktem D boku BC. Udowodnij, że jeśli punkt D jest środkiem boku BC trójkąta ABC, to:
2 * AD < AB + AC
no to 2 * AD < AB + AC
CBDO
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 kwie 2013, 15:58
- Podziękowania: 8 razy