koło wpisane w romb
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
koło wpisane w romb
oblicz promień koła wpisanego w romb o boku długości 6 i kącie ostrym równym 60 stopni.prosze o dokładne podanie rozwiązania
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: koło wpisane w romb
\(P=a^2sinx=36sin60=36 \cdot 0.5 \sqrt{3} =18 \sqrt{3}
P=ah=6h
6h=18 \sqrt{3}
h=3\sqrt{3}
h=2r
r=0.5h
r=0.5 \cdot 3\sqrt{3}=1.5\sqrt{3}\)
P=ah=6h
6h=18 \sqrt{3}
h=3\sqrt{3}
h=2r
r=0.5h
r=0.5 \cdot 3\sqrt{3}=1.5\sqrt{3}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya