kąt wpisany i kąt środkowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kąt wpisany i kąt środkowy
proszę napiszcie wszystko po kolei jak to się robi bo nic z tego nie rozumiem.
- Załączniki
-
- oblicz miary kątów alfa i beta
- ok.jpg-0004.jpg (27.58 KiB) Przejrzano 841 razy
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: kąt wpisany i kąt środkowy
a
kąt wpisany oparty na tym samym łuku co kąt środkowy ma miarę 2 razy mniejszą
\(\beta =144:2=72\)
Rozważamy trójkąt równoramienny, 2 boki tego trójkąta są promieniami okręgu
\(2 \alpha +144=180
2 \alpha =36
\alpha =18\)
kąt wpisany oparty na tym samym łuku co kąt środkowy ma miarę 2 razy mniejszą
\(\beta =144:2=72\)
Rozważamy trójkąt równoramienny, 2 boki tego trójkąta są promieniami okręgu
\(2 \alpha +144=180
2 \alpha =36
\alpha =18\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 23 mar 2013, 11:32
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć:
Re: kąt wpisany i kąt środkowy
a) \(\alpha\) to kąt między ramionami trójkąta równoramiennego - ramionami są promienie okręgu więc jego miara wynosi
\(\frac{180-144}{2}\)
\(\beta\) to kąt wpisany oparty na tym samym łuku co kąt środkowy o mierze \(144\) i równy stąd jego połowie
b) \(\beta\) analogicznie, tylko tym razem podany masz kąt przy podstawie tr. równoramiennego
\(\alpha\) kąt wpisany oparty na tym samym łuku co kąt środkowy \(\beta\)
\(\frac{180-144}{2}\)
\(\beta\) to kąt wpisany oparty na tym samym łuku co kąt środkowy o mierze \(144\) i równy stąd jego połowie
b) \(\beta\) analogicznie, tylko tym razem podany masz kąt przy podstawie tr. równoramiennego
\(\alpha\) kąt wpisany oparty na tym samym łuku co kąt środkowy \(\beta\)
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
kat wpisany oparty na tym samym łuku co środkowy jest dwa razy większy od kąta środkowego.
czyli a) \(\beta=72^{\circ}\), natomiast ten mały trójkącik jest równoramienny stąd \(\alpha=18^{\circ}\)
b) \(\beta=94^{\circ}\), a więc \(\alpha=47^{\circ}\)
czyli a) \(\beta=72^{\circ}\), natomiast ten mały trójkącik jest równoramienny stąd \(\alpha=18^{\circ}\)
b) \(\beta=94^{\circ}\), a więc \(\alpha=47^{\circ}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)