okrąg wpisany w wielokąt

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatki99
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 06 mar 2013, 22:48
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

okrąg wpisany w wielokąt

Post autor: kwiatki99 »

Trapez równoramienny o podstawach długości 10 i 6 jest opisany na okręgu oblicz długość wysokości tego trapezu.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jeśli czworokąt jest opisany na okręgu, to sumy jego przeciwległych boków są równe.
Tutaj suma podstaw jest równa sumie ramion.
c- długość ramienia
\(2c=10+6=16\\c=8\)

\(h^2+2^2=8^2\\h^2=64-4=60\\h=2\sqrt{15}\)
ODPOWIEDZ