okrąg wpisany w wielokąt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
okrąg wpisany w wielokąt
oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 20 i 21
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: okrąg wpisany w wielokąt
liczymy przeciwprostokątną z tw Pitagorasa
\(c^2=400+441=841 \Rightarrow c=29\)
stąd \(r= \frac{a+b-c}{2}= \frac{21+20-29}{2}=6\)
\(c^2=400+441=841 \Rightarrow c=29\)
stąd \(r= \frac{a+b-c}{2}= \frac{21+20-29}{2}=6\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)