geometria

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatki99
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 06 mar 2013, 22:48
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

geometria

Post autor: kwiatki99 »

już to mam dziękuj bardzo
Ostatnio zmieniony 13 mar 2013, 21:24 przez kwiatki99, łącznie zmieniany 1 raz.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Od pola koła opisanego na wielokącie odejmij pole koła wpisanego w ten wielokąt.
Otrzymasz pole pierścienia.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\(2R=8\sqrt{2}\\R=4\sqrt{2}\\2r=8\\r=4\\P_F=\pi R^2-\pi r^2=\pi\cdot(4\sqrt{2})^2-\pi\cdot4^2=32\pi-16\pi=16\pi\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

b)
\(2R=2\cdot6=12\\R=6\\2r=6\sqrt{2}\\r=3\sqrt{2}\\P_F=\pi R^2-\pi r^2=\pi\cdot6^2-\pi\cdot(3\sqrt{2})^2=36\pi-27\pi=9\pi\)
kwiatki99
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 06 mar 2013, 22:48
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Post autor: kwiatki99 »

co znaczy te F i te duże R
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

F- figura
R- promień okręgu opisanego
r- promień okręgu wpisanego
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Autorka skasowała treść zadania.
Wstawiam rysunek:

http://d1.odpowie.pl/dev1/0/002/353/0002353946.jpg
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ