geometria

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatki99
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 06 mar 2013, 22:48
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

geometria

Post autor: kwiatki99 »

już to mam dzięki bardzo
Ostatnio zmieniony 13 mar 2013, 21:27 przez kwiatki99, łącznie zmieniany 1 raz.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

a.

\(\begin{cases} \alpha = \beta \\ \frac{ \alpha }{2}+ \frac{ \beta }{2}+110^ \circ =180^ \circ \ \ \ \Rightarrow \ \ \alpha + \beta =140^ \circ \\ \gamma =180^ \circ -( \alpha + \beta ) \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \begin{cases} \alpha = \beta =70^ \circ \\ \gamma =40^ \circ \end{cases}\)
kwiatki99
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 06 mar 2013, 22:48
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Post autor: kwiatki99 »

a to drugie b prosze napiszcie jak to zrobić
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

b.
\(| \angle SAB|=| \angle ABS|=20^ \circ \\ \gamma =180^ \circ -(20^ \circ +20^ \circ )=140^ \circ\)

\(| \angle ACB|=180^ \circ -(40^ \circ +40^ \circ )=100^ \circ \\ | \angle ACS|=| \angle BCS|=50^ \circ \\ \alpha = \beta =180^ \circ -(20^ \circ +50^ \circ )=110^ \circ\)
ODPOWIEDZ