pomozcie z geopetria pliss

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zelunia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 06 lut 2013, 11:44
Płeć:

pomozcie z geopetria pliss

Post autor: zelunia »

Zadanie: Mamy tojkat w ktorym kat A ma 62stopnie a kat B ma 87stopni. Mamy takze podana dlugosc boku trojkata AC=5cm. Mamy obliczyc dlugosc boku BC.
plisss jaki dzialania mam zastosowac.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

A to trygonometria trafiła już do gimnazjum ? :shock:
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Jest ale jako treści nadobowiązkowe :) Na pewno nie w takiej postaci :D
Ja bym to zrobił z twierdzenia sinusów, ale z tego co wiem, to tego się uczy w liceum tylko na rozszerzeniu :D
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re:

Post autor: radagast »

kacper218 pisze:Jest ale jako treści nadobowiązkowe :) Na pewno nie w takiej postaci :D
Ja bym to zrobił z twierdzenia sinusów, ale z tego co wiem, to tego się uczy w liceum tylko na rozszerzeniu :D
eee nie... aż tak nie trzeba , zaraz Ci to zrobię :) Tylko muszę narysować.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_096.jpg
ScreenHunter_096.jpg (7.54 KiB) Przejrzano 905 razy
no i teraz tak:

\(h=5sin(62^ \circ )\)

\(x= \frac{h}{sin(87^ \circ) }= \frac{5sin(62^ \circ )}{sin(87^ \circ)}\)

Sprawdzić w tablicach, postukać w kalkulator, zaokrąglić i jest :D
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Też można :D jak jest rysunek od razu lepiej widać :D
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
matirafal
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1239
Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 608 razy
Płeć:

Re: pomozcie z geopetria pliss

Post autor: matirafal »

Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
ODPOWIEDZ