1.średnica podstawy stożka ma długość 18cm. Wysokość stożka jest równa połowie jego tworzącej. Oblicz objętość bryły
2. Zakończenie wieży jest stożkiem o promieniu podstawy 2,5m i tworzącej 6m. ile m² blachy należy kupić na pokrycie zakończeń wieży , jeżęli na skrawki i spojenie trzeba doliczyć 10%
stożek pole i objętośc zestaw zada
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 28
- Rejestracja: 23 sty 2013, 18:48
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1231
- Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
- Podziękowania: 32 razy
- Otrzymane podziękowania: 385 razy
Re: stożek pole i objętośc zestaw zada
1.\(r=9cm;l=2H\)
\(l^{2}=H^{2}+r^{2} \to 4H^{2}=H^{2}+81 \to H= \sqrt{27}= \sqrt{3 \cdot 9}=3 \sqrt{3}\)
\(V= \frac{1}{3} \pi r^{2}H=81 \sqrt{3} \pi cm^{3}\)
\(l^{2}=H^{2}+r^{2} \to 4H^{2}=H^{2}+81 \to H= \sqrt{27}= \sqrt{3 \cdot 9}=3 \sqrt{3}\)
\(V= \frac{1}{3} \pi r^{2}H=81 \sqrt{3} \pi cm^{3}\)