uzasadnij, że.....
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
uzasadnij, że.....
Uzasadnij że w czworokącie ABCD odcinek łączący środki boków wychodzących z punktu D jest równoległy do przekątnej AC i równy połowie jej długości.
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: uzasadnij, że.....
\(\frac{AD}{DL}= \frac{2a}{a}=2
\frac{CD}{DM}= \frac{2b}{b}=2
\frac{AD}{DL}=\frac{CD}{DM}
LM \parallel AC
\frac{AD}{DL}= \frac{AC}{LM}
2=\frac{AC}{LM}
LM=0.5AC\)
\frac{CD}{DM}= \frac{2b}{b}=2
\frac{AD}{DL}=\frac{CD}{DM}
LM \parallel AC
\frac{AD}{DL}= \frac{AC}{LM}
2=\frac{AC}{LM}
LM=0.5AC\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya