długość odcinków

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lottka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 14 mar 2010, 19:06
Podziękowania: 9 razy

długość odcinków

Post autor: lottka »

witam
Bardzo bym prosiła o pomoc w rozwiązaniu zadania. Próbowałam pomoc synowi, ale nie mam zielonego pojęcia jak wykonać poprawne obliczenia. Jeśli mogę prosić o obliczenie i wytłumaczenie będę bardzo wdzięczna. (obliczenia bez pierwiastków i potęg)
Oblicz dł. odcinków oznaczonych literami: (załącznik)

Poprawne wyniki to: a) 2,4 b) 6 i 3/7 c) 7,5
Załączniki
2013-01-16_200205.jpg
2013-01-16_200205.jpg (19.69 KiB) Przejrzano 844 razy
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: długość odcinków

Post autor: eresh »

a)
\(P=\frac{1}{2}\cdot 4\cdot 3=6\\
P=\frac{1}{2}\cdot 5a\\
6=\frac{5}{2}a\\
a=2,4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: długość odcinków

Post autor: eresh »

b)

\(P=\frac{1}{2}\cdot 9\cdot 5=22,5\\
P=\frac{1}{2}\cdot 7b\\
22,5=3,5b\\
b=\frac{45}{7}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: długość odcinków

Post autor: eresh »

c)
\(P=\frac{1}{2}\cdot 3\cdot 5=7,5\\
P=\frac{1}{2}\cdot 2c\\
7,5=c\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ