Figury na płaszczyźnie

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wesst
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 sty 2013, 19:40
Płeć:

Figury na płaszczyźnie

Post autor: wesst »

Pewien trawnik ma kształt części koła, zaznaczonej na rysunku obok. ( http://i47.tinypic.com/1hqfbk.jpg ) Ile opakowań nawozu trzeba kupić, aby zasilić ten trawnik?, jeśli jedno opakowanie wystarcza na 1 ar powierzchni ?
Matematyk147
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 531
Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
Podziękowania: 13 razy
Otrzymane podziękowania: 192 razy
Płeć:

Post autor: Matematyk147 »

Wzór na pole ćwiartki koła to \(P= \frac{1}{4} \pi r^2= \frac{1}{4}\pi \cdot 50^2\approx1964m^2\)

\(1a =100m^2\)

czyli mamy \(100m^2 \cdot 20=2000m^2>1964m^2\) czyli potrzeba 20 worków
ODPOWIEDZ